Pàgines

dimecres, 16 de maig del 2012

Cova de sa Cometa des morts

Sa cova de sa Cometa des morts es troba al municipi d'Escorca a la serra de Tramuntana a Mallorca, als voltants s'hi troba el monestir de Lluc i Binifaldó.


L'excursió es pot començar des de l'aparcament del Monestir de Lluc o, també, des de la carretera MA-10 (a uns 100m de l'encreuament de Manut.

GUIA DE LA RUTA:

Segons el mètode M.I.D.E. la dificultat de l'itinerari és:
 (clica damunt la imatge per a tenir més informació).


MAPA: Editorial Alpina, Tramuntana Central E-25 1:25.000
DISTÀNCIA: 13,3km (Pujada: 7,8km; baixada: 6km)
ALTURA MÀXIMA: 685m
ALTURA MÍNIMA: 446m
DESNIVELL MITJ: 6,7%
ORIGEN/FORMACIÓ DE LA COVA: càrstic

Imatge per satèl·lit:

Clica a damunt la imatge per accedir a google maps.

 

RECOMANACIONS

  • roba i calçat còmode (millor si són botes de muntaña)
  • roba d'abric
  • gorra, ulleres de sol i protecció solar
  • aigua i menjar
  • llanterna

 

HISTÒRIA


La cova de sa Cometa des Morts va ser utilitzada a l'antiguitat, juntament amb una altra cova propera, com a lloc d'enterrament dels pobladors de la zona. Cristòfol Veny investigà aquí, a la cova de sa Cometa des morts, aquesta cultura funerària anterior a la romanització, on va trobar taüts de fusta.

Cristòfol Veny nasqué a Porreres el 1925. Arqueòleg Balear, investigador del CSIC i capellà, es doctorà en Història amb la tesi Les coves sepulcrals de Bronze antic a Mallorca, 1968.
L'accés a l'interior de la cova es realitza a través d'un pendent excavat a la roca. L'entrada és ample però no alta. Les molses i les plantes que envolten l'entrada de la cavitat li donen un caire tenebrós que presagia l'àntic ús d'aquesta cova.

Imatge d'arxiu de l'entrada a la cova (Raquel)

Un cop dins es continua baixant fins arribar a una gran sala on s'aprecia un enorme munt de terra al centre que. Terra remoguda en el seu moment per destapar els antics taüts de fusta que allà descansaven.

La distància, aproximada, des de l'entrada al centre d'aquesta sala és d'uns 40 metres. D'aquesta sala parteix una galeria en ascens i amb un pendent prou pronunciat i relliscós que fa perillós l'ascens, essent necessari l'ús de les mans per a poder continuar.

La cova està situada a un lloc d'especial interès històric-arqueològic i biològic.

 

Mapa topogràfic de la galeria de sa Cova de sa Cometa des Morts


Imatge extreta de clica aquí

Als voltants de sa cova de sa Cometa d'es Morts, hi ha diverses formacions rocoses, la més coneguda la batiada amb el nom de camell o dromedari.

Modelatge càrstic de les roques, El Camell, (La Veu de Sóller)

Paisatge càrstic:



Imatges d'arxiu del paisatge que ens trobem en arribar
a la cometa dels morts (Raquel)

Més informació:

1 comentari:

  1. A les 8 vam partir del centre cap a la cometa des morts. Al final del trajecte, l'autocar havia de pujar una costa amb curves molt tancades. Un amic meu tenia un a mica de por.

    En arribar ens vam dividir en dos grups i ens van donar un casc per poder entrar a la cova. La guia ens va dir que hi havia uns 20 minuts de camí, però que ens aturaríem a descansar i ens explicaria com es va formar la serra de Tramuntana. Va parlar de dolines, modelatge càrstic, avencs, rasclers... Vam veure el Camell, una formació rocosa originada per la dissolució del carbonat de la roca per l'aigua de pluja.

    Quan erem a punt d'entrar a la cova, vàrem haver de treure les llanternes. A la meitat del camí d'entrada ens vam haver d'acotar perquè l'alçada del passadís era molt petita. Quasi vam entrar de quatre grapes.

    Un cop dins, la guia ens van dir que apaguéssim les llanternes, alguns de nosaltres no va saber estar un minut sense parlar o cridar. Un company va dir que aixó és el que t'espera després de la mort: foscor.

    Per sortir de la cometa, alguns empenyien per sortir; un quasi es copetja el cap amb el sostre perquè era molt estret: Quan vam ser a fora vam donar el casc a l'altre grup.

    Va ser una experìencia divertida.

    ResponElimina